U bevindt zich hier:
»
»
»

Numismatiek

Numismatiek (van het Latijnse nummisma - munten; cf. OUd-Griekse νόμισμα / nómisma - (zilver)munt, geld), ook muntkunde genoemd, is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld ( munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken, muntwetgeving enz. Vaak wordt het verzamelen van munten als hobby ook numismatiek genoemd.
Numismatiek wordt meestal bedreven als verzamelhobby of als belegging, maar heeft ook een wetenschappelijke kant, omdat bij opgravingen de gevonden munten soms de enige voorwerpen met opschriften zijn. In die zin verbindt de numismatiek soms de archeologie met de geschreven geschiedenis. Van sommige heersers zijn muntvondsten de belangrijkste vingerwijzing over hoe lang, en in welke jaren, zij geregeerd hebben. Ook geven muntvondsten vaak aanvullende informatie voor de datering van opgravingen of de handelsbetrekkingen met andere gebieden.
 

Tijdschriften

Er bestaan een paar Nederlandstalige numismatische tijdschriften, waaronder de MUNTkoerier die in januari 1972 het levenslicht zag. De eerste vijf nummers waren in de vorm van een krant, vanaf juni 1972 werd het een tijdschrift. De MUNTkoerier had in 2005 een oplage van 11.000, waarvan er bijna 1000 naar het buitenland werden verzonden. De Muntkoerier heeft als doelgroep beginners en verzamelaars van Nederlandse munten (Provinciaal en Koninkrijk), Nederlandse koloniën en van pseudomunten. Een ander tijdschrift is 'De Beeldenaar' en heeft als doelgroep gevorderden en verzamelaars van oudere munten van de hele wereld, (soms) klassieke munten en (vooral moderne) penningen. Er bestonden ook nog voorlopers van 'De Beeldenaar', waaronder 'De geuzenpenning' (1951 - 1976) en de "Florijn" (1972 - 1976.)
De Nederlandse Vereniging van Papiergeldverzamelaars (IBNS Nederland) geeft sinds 1986 een bulletin uit, dat voor verzamelaars van papiergeld specifieke informatie over circulerende en historische biljetten geeft. Sinds 1990 is dit bulletin omgedoopt tot "'t Watermerk". Er is een grotere keuze aan tijdschriften als je vreemde talen kunt lezen.
(Bron: Wikipedia)