U bevindt zich hier:
»
»
»

Onderscheiding

Een onderscheiding, orde of decoratie is een ereteken dat een persoon meestal ontvangt vanwege zijn verdiensten. Soms alleen als eerbetoon.
Deze eretekens hebben in verschillende culturen en perioden verschillende vormen gekregen maar het gaat altijd om uiterlijkheden en titels, niet om beloningen in natura.

Het mogen dragen van bijzonder schoeisel (de rode hakken van de Romeinse magistraten), bijzondere gewaden, hoofddeksels met pauwenveren, lauwerkransen, kransen op het hoofd en Phalerae, ronde broches op het kuras van een Romeins soldaat zijn vormen van onderscheidingen in de oudheid en het oude China.

In Europa hebben onderscheidingen na de 11e eeuw de vorm van ridderkruisen aan ketens en linten, sterren en aan linten gedragen medailles aangenomen.
Zo kan de regering of overheid een onderscheiding verlenen. In Nederland worden jaarlijks Koninklijke onderscheidingen uitgedeeld, met name rond Koninginnedag. Daarvan vormen een kruis of medaille van een Ridderorde een voorbeeld.

Daarnaast bestaan militaire onderscheidingen, die soms behoren tot de Koninklijke onderscheidingen en civiele onderscheidingen. Veel landen kennen een Onderscheiding met zwaarden.
Een ereteken van een Ridderlijke Orde kan ook gezien worden als een onderscheiding, evenals een ereteken van een vereniging of lagere overheid. Zo kunnen deze een eremedaille, erepenning, legpenning of plaquette uitreiken.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft eigen onderscheidingen zoals het Kruis van Verdienste.

Bij het afstuderen kan de student bij een extra goede prestatie worden onderscheiden door de vermelding cum laude (met lof).
(Bron: Wikipedia)